Oksana Marafioti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oksana Marafioti
Rodné jménoKopylenko
Narození1974
Riga, SSSR
Povoláníspisovatelka a univerzitní lektorka
NárodnostŘekové, Arméni a Romové
Vzděláníkinematografie (bakalář) a tvůrčí psaní (magistr)
Alma materNevadská univerzita
Žánrromán
Významná dílaAmerican Gypsy: A Memoir
Děti2
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oksana Marafioti, rozená Kopylenko (* 1974 Riga) je americká spisovatelka, která má po otci rusko-romské a po matce arménské kořeny. Od 15 let žije v USA, kam v roce 1989 emigrovala s rodinou. Má klasické vzdělání ve hře na klavír a předtím, než se začala věnovat psaní, pracovala u filmu. Proslavila se autobiografickým románem American Gypsy: A Memoir (2012). Vyučuje tvůrčí psaní a literaturu na Nevadské univerzitě v Las Vegas.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v roce 1974 v Rize v tehdejším SSSR, dnešním Lotyšsku. Matka byla Arménka a otec ruský Rom. V mládí kočovala po celém Sovětském Svazu s rodinným romským hudebním souborem, který vedl Oksanin dědeček a kde vystupovali oba její rodiče.[1]

V roce 1989 s rodiči emigrovala do Spojených států. Místo vytouženého úspěchu a slávy v Hollywoodu se však ocitli v těžké chudobě a bydleli v jednopokojovém bytě plném švábů. Rodina se postupně rozpadla, otec se začal věnovat okultismu a stal se vyhledávaným exorcistou. Oksana, která se od malička chtěla stát hudební skladatelkou, nastoupila na prestižní střední školu pro hudebně nadané děti Hollywood High School. Po jejím dokončení se s matkou přestěhovala do Las Vegas, kde studovala na univerzitě klasickou hru na klavír. Během studia si ale uvědomila, že ji teoretická část studia moc nebaví, a proto změnila obor a vystudovala bakalářský program pro filmové štáby.[1]

Po studiu pracovala u filmu v Holywoodu pro společnost Panavision, ale zaměstnání bylo velmi časově náročné. Přestože měla před sebou slibnou kariéru, pracovala např. pro Stevena Spielberga, po několika letech z místa odešla, protože chtěla mít víc času pro rodinu. Otevřela si hudební studio pro děti, vyučovala hru na hudební nástroje a při tom se věnovala psaní. Debutovala v roce 2012 autobiografickým románem American Gypsy: A Memoir,[1] česky vyšel v roce 2018 pod titulem Žij tam, kde jsou písně.[2] Kniha měla kladné ohlasy od veřejnosti i odborné kritiky.

Po úspěchu své knihy se Oksana rozhodla vrátit na univerzitu, získala magisterský titul z tvůrčího psaní a pak začala na univerzitě vyučovat tvůrčí psaní a literaturu a kritické myšlení.[1] V roce 2018 založila online studio tvůrčího psaní Lounge Writers, které nabízí kurzy známých autorů a pomáhá tak spisovatelům zdokonalit se ve své práci.[3] V témže roce vydala pod pseudonymem Ana Mara fantasy knihu s názvem Donatti's Lunatics, v níž se zabývá schopností předpovídat budoucnost, která se v rodině předávala z generace na generaci.[4]

Oksana se ve dvaceti letech provdala za Američana s italskými a irskými kořeny, mají spolu 2 děti. Manželství ale nevydrželo a v současnosti je rozvedená.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • American Gypsy: A Memoir, 2012, česky Žij tam, kde jsou písně, 2018
  • Ana Mara: Donatti’s Lunatics, 2018

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Kvůli šikaně nedokončila základku. Dnes učí na univerzitě a je úspěšnou spisovatelkou. HATE FREE CULTURE [online]. [cit. 2023-09-22]. Dostupné online. 
  2. Žij tam, kde jsou písně kniha. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2023-09-23]. Dostupné online. 
  3. The Writers Lounge finds its first Las Vegas home - Las Vegas Weekly. lasvegasweekly.com [online]. 2019-12-12 [cit. 2023-09-23]. Dostupné online. 
  4. MARA, Ana. Donatti's Lunatics. [s.l.]: The Wild Rose Press, Inc. 282 s. Dostupné online. ISBN 978-1-5092-2025-0. (English) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]